Само любов не стига

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Любовта е нещо за което хората говорят най-много през целия си живот. Всички я чакаме. Изграждаме си фантазии за НЕЯ. Възторжено я посрещаме и драматично я изпращаме!

Защо се случва така, че Любовта трудно издържа във времето? Любовта е като огнището, което угасва когато никой не хвърля дърва в огъня. Това е така, защото само Любов не стига – трябва и мъдрост!

 

 

Любовта изисква да бъде съпроводена от осъзнаване, тъй като сама по себе си тя е сляпа и ни движи без да видим накъде отиваме!

Когато човек е влюбен той не осъзнава, че не е адекватен, че има изкривена представа за това което се случва с него. Тази неосъзнатост и неадекватност е основната причина за всичките ни разочарования и страдания в Любовта.

Много лесно е човек да се влюби, понякога това се случва в един миг, но е трудно дълго да бъдем в Любовта. Това е така, защото когато се влюбим губим цялата си защита. Правим всичко за другия, идеализираме го, прощаваме му, даже очевидните му недостатъци ни изглеждат симпатични. Така се случва, защото сме надарили обекта на любовта си с нашия мечтан емоционален фон.

Когато един мъж и една жена се срещнат, те си създават образ за другия от тяхната си гледна точка и после се опитват да го вкарат в образа който сами са си създали. Всъщност тогава, те общуват не с реалния човек от плът и кръв, а с измисления създаденият от тях образ, който  в по-голяма степен няма нищо общо с действителността и тук започва разочарованието, драмата, лъжата.

Как така се случва, че след известно време, този „прекрасен“ човек с тия сладки недостатъци става нетърпим. Питаме се къде отиде нашия герой, къде изчезна възпитанието му, защо му се вмирисаха краката, как така заспива щом види възглавницата и от горе на всичкото хърка и нон стоп гледа спортните програми, няма ли си други интереси?  И започваме да си мислим, че той ни е излъгал, че той ни е предал, че той се е променил, че той вече не ни обича. И ако този сценарии се е повтарял няколко пъти може да си направим извода , че мъжете не са способни на любов, че те само се възползват от жените, и започва войната.

А той си е същият. Никой не си е мислил, че един ден любовта ще си отиде, но ако все се влюбваме в хора които се променят спрямо нас,  то „грешката“ е в нас.

Къде е истината за Любовта? Любовта не е само в красивите думи, не е само в това да ни накара за кратко да се почувстваме специални, не е само в пърхащите пеперуди в корема.  Там където се случва Любов – тя  е отношение, тя е състояние, тя е болка, тя е стремеж, тя е отговорности, тя е жертване, тя е безсънни нощи, тя е сълзи, тя е размисли, тя е колебание, тя е радост, тя е вълнение, тя ни изпитва всеки ден, всеки час, тя ни изгражда, тя ни учи, тя се живее.

Първият етап на влюбването е най-лесният, но в следващия етап, когато си станем достатъчно близки бихме могли да бъдем по откровени. Но страховете да не нараним другия, да не ни отхвърлят, да не ни помислят за лоши, невъзпитани, ни спират и започват лъжите. Например: колко пъти след секс, когато мъжът попита – Мила как беше – сме изричали лъжи. И така ден след ден, малко по малко се увъртолваме в лъжи и в неискреност само и само да не останем сами.

Има една бариера, която е вратата към любовта и пред тази бариера може да премине само този който отговори честно на един единствен въпрос. КАКВО СЪМ ГОТОВ ДА ДАМ ЗА ЛЮБОВТА?

За да имаме Любов трябва да сме готови да платим цена за това.

– Ако не можем да го обичаме такъв какъвто е , може би друга ще го обича повече от нас! Подходящият за нас човек, е този който не иска да ни променя. Когато някой ме обича, заради това което съм, аз мога да бъда себе си!

– Запомнете, когато нещо във връзката не върви, виновният си ти! Обикновено искаме другия да ни накара да се чувстваме обичани и се превръщаме в двама просяци за Любов.

– Когато имаме проблем във връзката първата стъпка е да осъзнаем илюзиите си, втората е да открием причините в миналото си и да се освободим от тях.

– Когато даваме много във връзката, правим другия малък! Любовта расте единствено в несигурност, когато ни стане твърде удобно и комфортно, тя Любовта,  вече гледа към вратата. И ако се научим да използваме партньора си за израстване, а не за сигурност имам шанс за Любовта.

 

 

Ако се анализират причината за проблемите в двойката  може  да се каже следното:

  1. Приемете, че той е главният. Оставете го да се радва, че е първа цигулка, че дава тон, че е силния, че определя правилата.

2.Научете се да отбелязвате неговите победи, неговите достойнства , без ласкателство.

  1. Когато спорите, когато се инатите, когато се критикувате, си припомните, че няма нищо по важно от това да сте щастливи заедно по-дълго време. Задайте си въпросът, този проблем след 10 години какво значение ще има за вас? Струва ли си само за да си нахраните егото да си, да остане гладна връзката ви?
  2. Никога не го унижавайте пред другите. Това да си изяснявате отношенията пред другите не се забравя и не се прощава. То се разчита от партньора, като „нож в гърба, като предателство“. Много хора добиват смелост да изразят недоволството си и да критикуват само когато са заобиколени от близки хора, защото им липсва доблест това да се случи насаме един срещу друг.
  3. Милите умалителни обръщения ги оставете само за специални интимни случаи. Представете си как би се чувствал вашия партньор ако пред неговите приятели го наречете „котенце или пухчо“ или кой знае какво още?
  4. Подкрепяйте увлеченията му. Възползвайте се във времето когато той е на стадиона да направите нещо лично за вас.
  5. Най-поразителният ви външен вид да е за него. Това че сега сте заедно , не означава, че е завинаги.!
  6. Говорете за важните неща без заобиколки, без намеци, направо, дирeктно.
  7. Не го поставяйте в центъра на вселената. С празните разговори по телефона, по 10 пъти на ден, само го дразните. Не му посвещавайте живота си!
  8. Научете се да готвите вкусно. Баба ми е права когато казваше, че любовта на мъжа минава през корема.

 

15.05.2018