Относно тялото ни

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Защо е толкова важно да познаваме тяло си? Нали сме Хомо сапиенс, нали разумът ни е по-важен!? Така е, но разумът получава информация от тялото ни и  мислите ни се структурират според неговия опит.

Нашето тяло е нашата къщичка. И като всеки дом и то си има своята история, и може да ни я разкаже стига да имаме сетива, с които да го чуем. Начинът, по който изглежда тялото ни, не е случаен – той е отражение на начина, по който живеем!

Когато човек страда и тялото му страда, защото то е проява на реалността.

Ето защо, определена позиция на тялото придава определена форма на заобикалящата ни действителност. Всеки си има свой начин, по който държи тялото си. Начин, създаден още в ранните години на своето детство. Тази застинала стойка детето в нас е материален израз на нашия характер.

Например, ако ни се иска да разберем по-добре човека срещу нас е необходимо да заемем неговата поза , защото определена позиция на тялото би ни дала представа за определено чувство. По този начин чрез нашето тяло можем да открием напрегнатите зони в тялото на другия.

Тялото ни показва какво имаме в разума.

Когато то е пластично и мислите ни са пластични. Контактът с тялото ни е контакт с чувствата ни. Тялото е огледало на душата. Мозъкът може да смени цялата си реалност, тялото – не! Ето защо, е добре да му се доверяваме.

Всяко взаимодействие започва с езика на тялото – това е нашата стойка, походка, физическа дистанция, зрителен контакт, усмивката, мимиката, докосванията и пр.

Междуличностното общуване се проявява в най-изкристализирания си и чист вид именно в невербалните ни взаимодействия. Най-важната функция на безсловесната комуникация е, че тя ни дава информация за истинските чувства. Защото тялото не може да излъже, не може да изкриви реалността. Най-очарователният аспект на невербалните сигнали е, че хората често се повлияват от тях без да го осъзнават.

Всеки блокаж в нашето тяло е създаден с добри намерения, за да ни предпази от нещо лошо, което сме преживели.

Бедата е в това, че по-голяма част от нашите напрежения имат несъзнаван характер и не сме в състояние да ги контролираме. Ако искаме да се справим с тях, най-напред е необходимо да разберем причината, която ги е формирала. Това се постига, когато се научим да разчитаме сигналите на собственото си тяло.