Относно рискът

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Рискът е всяко човешка дейност на  която  не може да бъде предсказан със сигурност  крайния резултат.  Според тълковният речник РИСК означава ВЪЗМОЖНА ОПАСНОСТ.

 

 

От мигът в който се родим до последния дъх, животът ни е изпълнен с рискови ситуации. Всеки човек поема различни рискове,  взема решения, които по различен начин се отразяват на живота му. Всеки ден ни се налага да рискуваме нещо. Рискът е колкото и обоснован, толкова и необоснован избор и поради това е риск. Рискът е част от живота ни.

В определени ситуации рисковото поведение се регулира както от съзнавани, така и от безсъзнателни мотиви. И ако беше жив Фройд би казал, че рисковото поведение е естественото ни влечение към смъртта. Но от друга страна рисковото поведение е инструмент на адаптацията ни към обстоятелствата на живота

Най големият риск в живота ни е да не рискуваме!

Рискът е критично и стресово психично преживяване особено в пункта на вземане на решение. Всеки риск има своя тежест която е зависима от последствията и от особеностите на личността.

Строго погледнато рискът може да се оцени като голям и малък, като тежък или лек, като важен или маловажен, като допустим или недопустим, като предсказуем или непредсказуем. Какъвто и да е риска той предполага две неща: успех или неуспех, печалба или загуба, радост или скръб, победа или поражение и пр.

Рискът може да донесе на човек провал, загуба, заплаха, разочарование, опасност, несигурност, бедност,дори смърт, но също така и успех, удоволствие, радост, щастие, богатство, промяна шанс, късмет.

Не е възможно да следваме мечтите си без да поемаме риск. Човек рискува когато избора професията си, рискува с избора на партньора си, рискува когато си купува кола, къща, рискува когато взема кредит, рискува когато сменя работата си, рискува когато се впуска в ново приключение,

Рискът прави животът ни интерес, смислен, цветен, кара ни да се чувстваме живи. Рискът ни стимулира, амбицира.

Рискът е територия на мъжката енергия – кара ни да вземаме решения, да поемаме отговорност, да отстояваме възгледите си, да преследваме целите си, да се променяме, да се движим напред и нагоре!

Рискът е за смелите и борбените, за тези които искат успех и развитие. Хората които рискуват променят света.

На всеки неухраняем прелез може да се прочете следния надпис: „ОГЛЕДАЙ СЕ, УСЛУШАЙ СЕ, И АКО НЕ ИДВА ВЛАК ПРЕМИНИ!” Всеки сам преценява рискът който поема за да премине от другата страна.

В живота си всеки се учи да преценява рисковете си. Едни се учат от собствените си грешки, други  от грешките на другите, а трети никой нищо не може да ги научи.

Обикновено хората получават това за което са готови!

УСПЕЛИТЕ – рискуват многократно, научили са се да губят, приемат поражението като стимул, те са любопитни и широко отворени за новото, неизвестното, те са информирани и компетентни, възползват се от всяка възможност която се появи на хоризонта,

НЕУСПЕЛИТЕ обикновено си мислят, че това е съдбата им, склонни са да обвиняват другите за провалите си,  не обичат промените, хванали са се здраво за „сигурното”, тяхното мото е „малко но сигурно”, никога не биха сменили работата си, не използват ума си за да реализират идеите си, даже не  подозират колко могат, непрекъснато се самосъжаляват, оставят се да бъдат носени по течението, дори да спечелят джакпота това ще им създаде проблеми!

От гледна точка на предприемане на рискови действия хората могат да бъдат типологизирани като рискуващи и нерискуващи.

Какво ни пречи да рискуваме?:

Това е страхът  да не загубим, страхът да не ни отхвърлят, страхът да не ни помислят за лоши, неможещи, глупави, некомпетентни, страхът да не се почувстваме виновни, необходимостта да бъдем прави, липсата на вяра в себе си, нагласата другите да поемат отговорностите. И за да избегнем риска ние постепенно ограничаваме и стесняваме живота си.

Има хора за които рискът е професия или начин на живот. Това са полицаите, пожарникарите, лекарите, финансовите брокери, екстремните спортисти.

Не може всичко да се изчисли точно без да се поеме риск, без да сме готови за последствията, без да предвидим щетите и  се подготвяме за евентуалните изненади с многовариантни решения. Човек трябва да рискува така, че да може да оцелее и да има сили да продължи.

Ако искаме да постигнем нещо което никога не сме постигали, трябва да правим нещо което никога не сме правили.