Мъжете и жените са различни – по Джон Грей и Алън и Барбара Пийз

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ако не осъзнаваме, че мъжете и жените са различни никога няма да постигнат разбирателство и хармония в отношенията им.

 

 

Защо мъжете и жените са различни?  Мъжете и жените са различни поради биологични различия, поради родителско влияние, поради  различни лични истории,  поради специфики в образованието и пр.

Мъжете предлагат решения и омаловажават чувствата, Жените дават съвети и напътствия.

Мъжете трябва да превъзмогнат нежеланието си да дават любов, а Жените своята неохота да приемат любов. Тъй като жената се страхува че няма да я получи, затова я отхвърля. А когато мъжът обича се страхува от провал и дава най-малко от себе си.

Мъжът и жената мислят и преработват информацията по различен начин. Жените мислят на глас и в процеса на говорене откриват какво искат да кажат.

Мъжете, преди да говорят първо мислят върху чутото и преживяното.

Мъжът се отдръпва за да задоволи потребността си от независимост и самостоятелност.

Способността на жената да дава и да получава любов е отражение на чувствата и към самата нея. Когато се потискат отрицателните чувства, също се потискат и положителните.

Мъжете искат пространство, жените разбиране. Ако искаме да почувстваме положителни чувства, любов, щастие, доверие, трябва периодично да чувстваме и яд, тъга, страх, съжаление.

Жената се нуждае от внимание, разбиране, уважение, преданост, утвърждаване, увереност.

Мъжът се нуждае от доверие, приемане, признание, възхищение, одобрение, насърчаване.

Любовта често си отива защото хората инстинктивно дават онова, което те самите биха искали да получат. Любовта изважда на повърхността нашите неизживени чувства. Един ден се чувстваме обичани, друг ден, изживяваме страх да повярваме в любовта. Сякаш нашите неизживени чувства изчакват докато се почувствате обичани и тогава избликват за да бъдат излекувани.

Всички ние носим в себе си куп неизживени чувства – рани от миналото си, които спят в  нас, докато се почувстваме обичани. Тогава се чувстваме сигурни да бъдем такива каквито сме и наранените ни чувства излизат на повърхността.

Мъжете и жените са различни, като че ли единствената прилика между тях е, че принадлежат към един биологичен вид.

ТЯ е защитник на семейството. От нея се изисква да следи обкръжаващата я среда за признаци на опасност. Да се ориентира за кратки  разстояния. Да е с изострена чувствителност към незначителните  промени на заобикалящия свят. Самочувствието и се определяло от оценката на мъжа за достойнствата и като майка и домакиня.

ТОЙ ловува, осигурява храната на семейството, и от него се изисквало да ги защитава от диви животни, да има ориентир за дълги разстояния за да открие храната и да я занесе в къщи, да има точен мерник. Самочувствието му идвало от нейната оценка за борба и за усилията му.

ТЯ притежава по-фино настроени рецептори – това се нарича женска интуиция

Когато НЕГОВИЯТ мозък почива 70% от електро активността му е изключена. При НЕЯ мозъкът в същото състояние  е активен на  90%.

ТЯ има по активно периферно зрение – 45% ясно виждат до 180 градуса. ТОЙ има тунелно зрение.

ТЯ прехвърля по-бързо информацията от едното към другото полукълбо. По вещо обединява, дешифрира, вербалните, визуалните и други сигнали. По силно усещат промените в тона.

При НЕЯ мазолестото тяло в  по дебел  между левия и десния лоб е с 10%  и 30% повече свързващи нишки от НЕГОВИЯ. Затова ТЯ може  да разговаря, да ходи, да си слага червило едновременно.

При НЕГО мозъкът е разделен на отделения, затова ТОЙ може да се концентрира върху едно нещо.

При НЕЯ речникът се намира в предната и задна част на полукълбата и не е там силата и, но компенсира с интуиция, с езикът на тялото, и с емоционалност.

ТЯ има ограничено пространствено мислене.

Ако ТЯ е нещастна във връзката с НЕГО не може да се съсредоточи в работата си.

В секса ТЯ е като фурна, а ТОЙ като микровълнова печка.

ТЯ има нужда от галене, хвалене, глезене, вслушване,  впускане, масажиране, емоционално реагиране, от серенади, от комплименти, от хранене, от успокояване, от интригуване, от ухажване, от усмиряване, от гушкане, от възбуждане, от предпазване, от прощаване, от сваляне, от забавление, от очарование.

Когато се стигне до секс ТЯ има нужда от причина, ТОЙ от място.