Индивидуална терапия

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Индивидуалната психотерапия се провежда под формата на лични терапевтични сесии, които протичат в атмосфера на взаимно доверие, зачитане на конфиденциалността и значимостта на споделения проблем.
Психотерапията може да ви помогне при:
-Невротични и депресивни състояния, потиснатост, несигурност, неудовлетвореност, тъга, самота, страх, тревожност, загуба на смисъл.
– Звисимости към алкохол, наркотици, хазарт.
-Психогенни хранителни разстройства – анорексия, булемия
-Проблемни свързани с взаимоотношенията в семейството : развод, раздяла, загуба, изневяра, болест и др.
– Сексуални разстройства.
-Стрес и житейски кризи.
-Нарушен баланс между работа и личен живот.
-Проблеми с АЗ-образа и личната самооценка.
-Тревожни и панически разстройства, фобии.
-Личностови и биполярни разстройства.
-Обсесивно-компулсивни разстройства
-Усвояване методите на вербалната и невербалната комуникация и въздействие.
Целта на индивидуалната терапия е:
– Ориентиране в собствената реалност и в тази на другите.
– Усвояване на практически стратегии за справяне в областта на комуникациите, подобряване на чувството за реалност.
– Усвояване на ефективни модели за взаимодействие с другите с цел по-добро задоволяване на потребностите.
– Повишаване нивото на себепознание, самооценка, откриване на основни потребности.
– Изграждане на ефективни стилове за справяне в сложни житейски ситуации.
– Поемане на отговорност за собствените изборите.
– Осъзнаване на собствените страхове .
– Личностно израстване и себепознание.
– Възстановяване на усещането за житейска хармония и емоционална удовлетвореност.
-Осъзнаване на потиснатите чувства и емоции и откриването на емоционални дефицити.
– Преодоляване на защитните механизми.
– Усвояване на техники за снемане на нервно-психическото напрежение.
ОБОБЩЕНО психотерапията ще ви помогне за развитие на социалната и емоционална интелигентност, разкриване на личния потенциал – по-голяма самоувереност, повишена самооценка, по-добро разбиране на себе си и другите, по добри комуникативни умения, повишена мотивация, по голяма яснота за личните перспективи и цели в живота, преминаване от депресивен към побеждаващ стил на живот. Отключване на творчески идеи и потенциали за общочовешко развитие и успех!
От дългогодишната ми практика като психотерапевт бих могла за кажа , че основната причина поради която хората търсят помощта ми, най-често е някакъв личен душевен проблем, който ги кара да се чувстват застрашени, подтиснати, обременени, неуверени, безпомощни, неспособни, неразбрани, непотребни, лоши и пр.
Заплахата която усещат не е физическа тя е психическа, например: Чувстват се застрашени от лошия поглед на колегата до тях, от неодобренията, от критиките, от тревогата за здравето на близките , от безпаричието, от преумората, от нарушените партньорски взаимоотношения. Загубили са радостта и очарованието от живота. Не се чувстват удовлетворени от това което правят. Чувстват се напрегнати и „на педал”. Не могат да отказват и това води до все по-голямо натоварване. Чувстват се неоценени, защото не са повишавали заплатата им от години и нямат смелост да повдигнат тази въпрос. Чувстват се необичани, използвани, ненужни. От време на време ги обзема безумно безразличие към това което се случва в живота им, даже им се струва, че нямат такъв. Липсват мечти и планове за бъдещето. Струва им се , че приятелите ги използват или ги употребяват, като кошче за душевни отпадъци, или че изобщо нямат приятели. Не виждат светлина в тунела!
В такива моменти поради преживяванията на стрес те не мислят ясно, чувстват се, като хамстери, негативните им мисли натрапчиво нахлуват и щедро освобождават в тялото им вещества от хормоните на стреса.
Физическите прояви на тези състояние са: Чувство за напрегнатост, ускорен пулс, повишено кръвно, и дишане, напрежение във врата, раменете и гърба, запек или диария, стомашни спазми или подуване на корема, болки и конвулсии, възпаления, студени крайници, замаяност, болки в гърдите, безсъние, преяждане или недохранване, глад за захар, кофеин и други вредни храни, трупане на жълти мазнини около ханша, бедрата и врата, пушене, пиене, наркотици , сексуални проблеми и др.
Психическите прояви на тези състояния са: тревожност, напрежение, безпокойство, чувство на потиснатост, неспособност за отпускане, слаба памет и концентрация, депресия, променливи настроения, раздразнителност, избухливост, възбуда, самотност, изолираност, отлагане на нещата, трудности с рутинните ежедневни задължения, нервни изблици, гризене на ноктите, логорея, живеете ден за ден, без планове за бъдещето, пристрастявания и зависимости, объркани лични отношения, преобладаващи негативни емоции на страх, вина, гняв, безпокойство, тревога, отчаяние, потиснато и променливо настроение, загуба на интерес към дейности които носят радост и удоволствие, намалена енергия, повишена уморяемост, понижена самооценка и чувство за безполезност, песимистично възприемане на бъдещето, нарушен сън, понижен апетит, не са доволни от това което им се случва и от това което правят и какво ли не още.
Душите ни се разболяват, когато не сме могли свободно да изразим емоциите и чувствата си. И когато ги заровим живи те никога не умират – така те се проектират на физическо ниво, под формата на болест. Непреработени чувства и емоции като гняв, тревожност, безпокойство, огорчение, негативност, отчаяние, непрощаване, разочарование, обида, страх, тъга и нещастие могат да лежат в основата на всяко едно физическо заболяване. За това, болестите на тялото трябва да се лекуват заедно с душата.
Списъкът на горепосочените проблеми разбира се не е изчерпателен, те могат да бъдат в безкрайно различни комбинации. Това са само една малка част от проблемите на моите клиенти, една малка част която се вижда на повърхността, тази повърхност, под която често се крият неосъзнати дългогодишни проблеми „замитани под килима“, чиито корени понякога достигат до поколения назад във времето, но това което ги обединява е, че те са проблеми които помрачават живота ни!
Всеки човек си има някакви проблеми, кой по- малки, кой по- големи и те могат лесно да бъдат разрешени само ако сте готови за това и не се плашите да поискате помощ.