За отношенията ни /Из „Любовта е отговорът“/

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Човек твърде често се поддава на изкушението да търси причините за всичките си беди които го сполетяват, извън себе си, твърде лесно съдим и обвиняваме другите, издигаме огради от бодлива тел около сърцето си, забравяйки, че изпитваме любов само когато я даряваме.

Само когато сме в състояние да преразгледаме собствените си убеждения, ще можем да преоткрием кои сме и да видим своята истинска цел в живота.

 

 

Ако в нашия живот съществуват болни взаимоотношения, ние проектираме върху света своите чувства. Не другите хора и обстоятелства ни разстройват а нашите собствени мисли и отношение към тези хора

Нашата основна заблуда е, че можем да постигнем щастие, карайки другите да се променят, да се вместят в нашия модел.

Съществуват два начина за възприемане на света – единият е чрез егото, другият е чрез сърцето. Позитивни взаимоотношения могат да се постигнат само когато слушаме гласа на сърцето си.

Какво прави егото – то непрекъснато ни критикува, съди. То не вярва в целостта, не познава езика на сърцето и покоя за него е враг. Като заместители на любовта то ни подмамва да превръщаме в идоли телата си, секса, наркотиците, хазарта, провала, вината, парите.

Целта на всичките ни връзки е да покажем на останалите че властта е у нас. И какъвто и проблем да възникне , то другият е виновен за това. Във всички връзки Аз създавам правилата. Това ни кара да се фиксираме върху разликите отколкото върху приликите. То ни нашепва никога да не забравяме старите рани.

А сърцето насочва вниманието ни към приликите, То разглежда взаимоотношенията ни като  възможност за учене. То ни задава въпроси , а не издава присъди.

Най добрият начин да разберем себе си е да си представим че трябва да обясним какво представлява нашия живот на човек който не е от нашата планета.

Нека си представим че на земята дойдат същества от друга планета. Какво биха видели те, когато започнат да се запознават с нашата планета?

1 Влизат в един пункт на топлофикацията и виждат клиент който обвинява касиерката че му е взела много пари. И така цяла върволица от хора които си чакат  реда за да си излеят агресията. Какво ще си помислят чуждоземците – че едно от предназначенията на взаимоотношенията ни е да намериш някого на когото да крещим, когато не получим това от  което имаме нужда.

2 Същите чуждоземци влизат в едно предприятие и виждат как мениджъра порицава строго работниците, вместо да обсъди с тях възникналите проблеми. Отново какво ще си помислят чуждоземците – може би взаимоотношенията ни служат да намерим някои кого да обвиним и да го накараме да изпитва вина.

3 После чуждоземците посещават домът на някакво семейство и виждат бащата как крещи и заплашва синът си заради това че е получил двойка, удря шамар на дъщеря си, че къщата е разхвърляна. Какво ще си помислят – че взаимоотношенията ни служат да мерим и оценяваме другите . И после им даваме любов само ако са се представили както на нас ни се иска.

4 След това срещнат с една жена която не е говорила със сестра си от двадесет години защото все още не може да и прости, че когато е била тинейджърка  тя е накарала да се почувства неудобно пред свои приятели.

И чуждоземците решават че взаимоотношенията ни служат за да се вкопчим в много стари болезнени преживявания и да наказваме онези които смятаме, че са отговорни за това. Или да обвиняваме другия за неща случили се много далече в миналото ни.

На никой няма да му дойде на ум да си помисли че тези хора са имали трудно детство, родител който му е отнемал привилегиите всеки път когато не е харесвал някоя от постъпките му. Достигнал зряла възраст, човекът с когото са се държали по този начин, сега наказва собствената си съпруга и децата си със същите средства. От това нашите гости ще си помислят, че основното предназначение на взаимоотношенията  е да се отнасяме с другите по същия ужасен начин по който са се отнасяли с нас в нашето детство.

5 Ако предположим че нашите гости имат телепатични възможности и могат да надникнат в съзнанието ни и могат да прочетат мислите ни. Те ще открият че ние винаги преценяваме себе си – винаги си мислим, че не сме достатъчно умни, достатъчно красиви, достатъчно добри, достатъчно богати.

6.И  ако погледнат още по-навътре могат да видят че твърде често несъзнавано се обграждаме с други хора които притежават същите черти които не харесваме у себе си. И тогава гостите могат да решат, че предназначението на взаимоотношенията ни е да открием някой който най много прилича на най-лошата част от нас и после да го наказваме, да го атакауваме, да го критикуваме задето е като нас. И чуждоземците ще решат, че НИЕ ХОРАТА ИЗПОЛЗВАМЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА СИ С ДРУГИТЕ ХОРА КАТО ЕКРАН ЗА ДА ПРОЖЕКТИРАМЕ ВЪРХУ ТЯХ ЧУВСТВА КОИТО НЕ ИСКАМЕ ДА ВИДИМ В СЕБЕ СИ!

С други думи техният основен изводи е , че взаимоотношенията между хората на земята е да ги изолират  един от друг.