Да събудим твореца в нас с помощта на творческата визуализация

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ние сме заченати и родени с енергията на ТВОРЕЦА! ТВОРЕЦА В НАС може да бъде събуден, стимулиран, подкрепян, оформян, развиван, възстановяван, съживяван, само ако се освободим от пречките които сами си създаваме, ако преодолеем страха, комплексите, предубежденията, и ако се смирим пред могъществото му. Само тогава бихме могли да разгърнем творческия си потенциал и да постигнем неща които само тайно сме си мечтали.

 

 

Въпросът е как да разберем че съзидателността и творческата ни природа е задрямала, заровена, забравена, прекършена, забранявана, охулвана, подиграна, подтисната, и чака своите проявления?

– Ще разберем когато не си повтаряме “ Вече е много  късно.“

– Когато не чакаме да спечелим достатъчно пари, за да направим нещо което наистина ни харесва.

– Когато не си повтаряме всеки път когато поискаме да направим промени в живота си – „Това е само една мечта, плод на моето Его“.

– Когато не си казваме, че от мечтите няма полза, че мечтите са си само мечти а „сиренето е с пари“.

– Когато не си мислим, че  ще ни вземат за луди.

– Когато не си казваме, „тази лъжица не е за моята уста“!

– Когато престанем да се подценяваме и да си мислим, че „всяка жаба трябва да си знае гьола“!

– Когато не си мислим, че всичко което правим трябва да е съвършено!

–  Когато не си повтаряме постоянно, че творчеството е  лукс и не е за  нас!

Творчеството изисква от нас голяма вътрешна независимост  и импулс за утвърждаването ни пред другите.

Твореца в нас очаква да бъде  видян, да бъде почетен, да бъде намерен, да бъде развит за да се ОСЪЩЕСТВИ и да намерим СМИСЪЛА.

Това би могло да се реализира ако разберем за какво сме родени , какъв творчески потенциал носим в себе си. Творческата визуализация може да ни помогне да открием за какво сме родени ако и се доверим.

Творческата визуализация се отнася до начина, по който мозъкът и тялото ни общуват. Това е процес на съзнавано генериране на образи и мисли, които биват изпращани към тялото под формата на сигнали или заповеди.

Творческата визуализация е техника за използване на въображението за създаване на всичко, за което мечтаем – любов, личностна реализация, работа която да ни носи удовлетворение, здраве и красота, благоденствие, вътрешен мир.

Творческата визуализация е енергия, която присъства в ежедневието ни, независимо от това дали съзнаваме или не. Поради дълбоко заложения у съвременния човек негативизъм, неволно очакваме и си представяме липси, ограничения, трудности и проблеми в своя житейски път. По този начин, в по-голяма или малка степен, сами ги предопределяме. Нашите представи се проектират на различни нива – материално, емоционално, мисловно или духовно.

Въображението е способността да пораждаме идеи, мисловни картини или чувства. Когато създаваме нещо, то първо се заражда в мислите ни. Идеята предхожда по време самото дело и е нещо като предварителен проект, първообраз на формата. Идеята организира и направлява енергията, която ще се влее в тази форма и на финала ще придобие материални измерения.

Съзнателната творческа визуализация е процес на създаване на положителни мисли и образи за общуване с тялото, на мястото на негативните потискащи мисли. Ето няколко стъпки, с които можем да възвърнем творческият си потенциал.

БЪДЕТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ. Изследователят непрекъснато изпробва нови неща, вярва в нови светове, варианти, продукти, услуги, приятели, идеи. Избягва отъпканите пътеки, не се страхува от неизвестното.

ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ. Ако сте честни и открити със себе си и си задавате въпроси, засягащи всички области от вашия живот, възможно е да откриете сфери, които имат нужда от промяна. Не приемайте нищо за даденост. Ние робуваме на привичките си, лесно се водим по установения ред. Нашето бъдеще пряко зависи от това колко често изследваме собствените си убеждения, постъпки, ценности и начин на живот. Ако искаме  да достигнем до нови прозрения, трябва да си задаваме въпроси. Няма глупави въпроси! Например: „Защо живея така?“, „Защо работя тази работа?“, „В какво се самоограничавам?“, „Защо ходя все в едни и същи ресторанти?“ и т.н.

ПОРАЖДАЙТЕ МНОГО ИДЕИ. Дайте простор на въображението си: „До това ще свърши работа, но може да има и по-добро решение“. Непрекъснато се упражнявайте да намирате допълнителни възможности и решения.

РАЗЧУПЕТЕ ПРАВИЛАТА И НАВИЦИТЕ СИ. Ако не получавате желаните резултати в живота си, сигурно е време да промените някои правила, привични и стереотипи. Не се страхувайте да раздвижите пластовете, това само може да ви помогне. Не може да правим нещата по един и същи начин и да очакваме различни резултати!

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЪОБРАЖЕНИЕТО СИ. Това помага да проучим различни варианти и да имаме различни сценарии. Представете си как биха го направили другите. Представете си как друг човек се сблъсква с вашия проблем и как поема контрола над ситуацията. Какво би направил, как би действал и т.н. Представете си , че този човек говори с вас и ви съветва. Ето и конкретна техника. Затворете очи и си представете всички близки и познати, на които вярвате и които са професионалисти в областта, в която имате затруднения. Тези хора са заедно с вас в офиса, за да дискутират вашия проблем. Вие активно участвате в разговора с цел да достигнете до формирането на различни идеи за разрешаване на казуса.

Направете нещо съвсем необичайно, различно. Изненадайте се. Стимулирането на възбудено съзнание е много по-възприемчиво и отворено за нови идеи.

Ползвала съм материали от творчеството на Джон Кехой и Джулия Камерън.

28.07.2018г.                        Т. Митева