Вярвания за любовта

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Когато човек е влюбен той не е адекватен и има изкривена представа за това което се случва. Тази неосъзнатост и неадекватност по време на любовта може да се превърне в основна причина  да страдаме.

 

 

Любовта трябва да бъде съпроводена от осъзнаване, тъй като сама по себе си тя е сляпа сила, която ни движи без да осъзнаваме накъде.

Всички искаме да сме щастливи и да създадем прекрасни човешки връзки. Никой от нас не избира умишлено партньор който не му подхожда. И когато си намерим  „подходящия”, вярваме че сме направили най-добрия избор.

Много лесно е да се влюбим, но далеч по трудно е да останем влюбени дълго време, цял живот. Когато сме влюбени си  губим и ума и дума. Губим цялата си защита. Правим всичко за другия, идеализираме го, прощаваме му.

Когато един мъж и една жена се срещнат ние си създаваме образ за другия от своята си гледна точка

После се опитваме да вкараме другия в образа който сме си създали и ние започваме да се лъжем без да го осъзнаваме.

Правим всичко за другия, идеализираме го, прощаваме му. След това идва пробуждането, изчезват розовите очила през които сме се гледали, хармонията изчезва и се връща реалността.

Това което се вижда е нормалното. нашият любим вече не е принцът за който сме го мислили. Чувстваме се предадени и започва битка. Мразим се, подозираме се, дебнем се, предаваме се, злепоставяме се, ненавиждаме се и какво ли не още!

Как така сладките му недостатъци стават нетърпими. Защо недоверието измества доверието. В началото си мислим, че той се е променил, а той си е същият!

Ако все се влюбваме в хора които се променят спрямо нас. Тогава грешката е в нас!

Никои не си мисли, че един ден любовта ще си отиде. Къде отива ТЯ?

На какви митове за любовта робуваме?:

1. Любовта е сигурност – Когато любовта е обезопасена тя умира . Това се случва в брака. Докато хората са свежи в любовта – нещата са свежи. След няколко години партньорът става стока.

2.Любовта е завинаги – 50% от всички бракове се разпадат след 5-тата година. Да се научим да празнуваме когато любовта си умира, вместо да страдаме

3.В любовта са нужни двама – Само за секс трябват двама. Само когато обичам себе си,  мога да обичам другите.

4.Любовта е секс – Секса може да стане любов ако позволим сексуалната енергия да отвори сърцето ни. Вярваме, че когато сексът е прекрасен, това е любовта.

5.Тъй като обичам някого трябва да направя нещо за него, например да облекча товара му, или трудностите. Все едно любовта е вид задължение или дарителство. В същност това е намеса в живота на другия и е в противовес на любовта тъй като по този начин не се уважават личните граници .

6.Често си мислим, че като обичаме някого имаме право да изискваме нещо от него, като че ли да каем „Обичам те” означава другият ти е длъжен с нещо.

7.Човек преувеличава нуждата си да бъде обичан и не вижда колко много е обичан в действителност.

8.Вярваме, че в живота на човек има само една истинска любов.

9.Човек може да отрича собствената си способност да обича и да преувеличава потенциала на другия. Например : жена вярва, че ако загуби партньора си ще загуби всичката си любов

10.Вярваме, че любовта е всепобеждаваща и всички проблеми и противоречия са преодолими ако се обичаме.

11.Вярваме, че истинската любов се предусеща от пръв поглед.

12.Вярваме, че има само една истинска любов.

13.Идеалният партньор трябва да се грижи за всички мои потребности.